Sportex vavat

Nyt kun Sportexin vavoilla on tullut kalastettua jo useampi vuosi niin uskaltaa niistä jo mielipidettä antaa. Kerron mielipiteeni niistä vavoista joilla olen oikeasti kalastanut ja sivun lopussa löytyy sitten ensivaikutelmat vavoista, joita olen päässyt ainoastaan kokeilemaan. 

Jos jutuissa joku jää askarruttamaan, niin laita viestiä. Mielelläni myös autan vavan valinnassa, jos hankintaa mietit ja vesillä jos vastaan tullaan niin vapoja pääsee kyllä testaamaan.

Bassista finesse BS2111

8.5/10
Viehepaino: 9-22g
Pituus: 7ft
Paino: 127g

Ensimmäinen Sportex jolla ikinä heitin oli Bassista finesse. Tämä vapa on hyvin tasapainossa ja soveltuu hyvin jigaukseen kun jigipää ei ole kovin paljon alle 12 gramman. 9-22g vapa on siis hyvin monikäyttöinen ja jaksaa heittää hyvin myös kuha vieheen eli ns yleisvapa parhaimmillaan.


Bassista Dropshot BS2411

8/10
Viehepaino: 8-24g
Pituus: 8ft
Paino: 136g
Dropshot vapoja en ollut aikaisemmin juurikaan heittänyt, joten tämän kun käteen otti niin hetki meni tuumaillessa. Tässä vavassa on todella herkkä ja pehmeä kärki yhdistettynä ryhdikkääseen tyveen. Heitossa vapaa taipuu helposti ja tällä paketilla vieheen saa heitettyä todella pitkälle. Jigaukseen vapa ei missään nimessä sovi, mutta nimensä mukaisesti dropshot kalastukseen kyllä. Tämä lisäksi käytän vapaa pikku vaappujen ja spinner bait vieheiden kanssa.

Bassista Jerk BS2006

8/10
Viehepaino 82-139g
Pituus: 6,5ft
Paino: 209g

Perinteinen kova jerkkivapa. Kädessä tuntuu että vapa ei taivu ollenkaan, mutta heitettäessä yli 100g jerkkiä taipuu yllättävänkin paljon. Heittäminen tällä vavalle yllätyksekseni ei ole raskasta vaan sitä jaksaa tehdä pidempiäkin pätkiä. Myös vavan heittopituus yllätti positiivisesti. Muita kuin jerkkejä en tällä vavalla heitä, mutta tehtyyn tarkoitukseen se soveltuu hyvin

Black Arrow G-3 BA2131

8.5/10
Viehepaino: 2-19g
Pituus: 7ft
Paino: 110g

Black Arrow G-3 on hyvin samankaltainen kuin Bassista. Aihio on kevyempi ja aavistuksen nopeampi kuin Bassista. Tämä kyseinen malli on parhaimmillaan jigauksessa ja ahvenen kalastuksessa yleensä. Black Arrow vavassa on omassa käytössä olevista vavoista selkeästi pisin takakahva, joka kannattaa huomioida jos kalastusta tekee istuma-asennossa.

Black Arrow G-3 BA2434

9/10
Viehesuositus: 21-95g
Pituus: 8ft
Paino: 191g

Black Arrow G-3 sarjan raskaammasta päädystä löytyy 8 jalkainen vapa hauenkalastukseen. Vapa sopii erittäin hyvin pehmeiden vieheiden heittoon ja jaksaa vaivatta lingota vielä yli 100g kumit hyvin ja pitkälle. Tartutuskin onnistuu vavalla vielä istualtaankin, mutta vavan pituus alkaa tuomaan siihen haasteita. Seisoen kalastettaessa ei mitää huomautettavaa keksi. Vavassa on myös erittäin hyvin muotoiltu kahva.

Magnific finesse ML MG2100

10/10
Viehepaino: 4-13g
Pituus: 7ft
Paino: 102g

Erittäin tunnokas, kevyt ja huomaamaton. Vapa, jolla on ilo kalastaa vaikka ei saisikaan mitään. Tämä vapa on minulle se jigivapa, jollaista olen aina halunnut. Vapa on todella huomaamaton kädessä ja sen kautta on todella hyvä tuntuma koko ajan siihen mitä vieheen päässä tapahtuu. Takakahva on lyhin minulla olevista vavoista ja siksi erinomainen istualtaan kalastamiseen. Kevyestä luokituksesta huolimatta tyvessä riittää tarvittaessa voimaa ja tällä on kalastettu mm 12 kg hauki onnistuneesti.

Styx²-T XT2221

9.5/10
Viehepaino: 82-120g
Pituus: 7,2ft
Paino: 166g

Styx²-T on fyysisen painonsa puolesta erittäin kevyt haukivapa. Sen kanssa on ilo kalastaa kevyemmillä haukivieheillä (~70g), joiden heittäminen onnistuu todella vaivattomasti. Vaikka vapa on nopea, niin se taipuu erittäin syvään heitettässä kevyemmilläkin vieheillä. Pituus on myös optimaalinen istualtaan kalastukseen ja kahva on erittäin hyvin muotoiltu. Ja kaikenlisäksi musta-keltainen vapa näyttää erittäin hyvälle.

Muut Sportexin testatut vavat

Bassista finesse BS2001 5-14g 6,7ft 123g

Kuten ylempänä esitelty isoveljensä, paitsi että toimii paremmin kevyemmillä painoilla. Yläpäässä ero on hyvin pieni.

Black Arrow G-3 BA2132 11-29g 7ft 112g

Vapa menee jo hieman liian raskaaksi perusjigaukseen ja vaatii minimissään sen 15g pään, jotta lähtee toimimaan. Parhaimillaan kuhan jigauksessa hieman isommilla vieheillä

Magnific finesse M MG2302 7-23g 7,7ft 126g

Hurja heittotykki isommille painoille ja vieheille. Oikeampi luokitus 15-35g ja tyvestä ei voima lopu.

TiBoron Extend TE2101 9-31g 7ft 114g

Mielenkiintoinen vapa hiilikuitu kahvalla. Lähes kokotoiminen, mutta vasteeltaan nopea. Hoitaa niin jigauksen kuin spinnerit ja bladet ja saattaa kevyesti vieheet kauas heittäjästä.